Volim

Volim se kretati, volim vježbati.

Volim to već toliko dugo da vježbam i kad nisam raspoložena, kad je vani kiša kao sada i kad bi se najradje zavukla pod dekicu. Ipak vježbam, jer znam da ću nakon treninga biti kao nova.

Volim čak i tu varku, osjećaj koji mi govori “ma ništa se neće dogoditi ako preskočiš jedan”. I neće. A ipak tom glasiću kažem NOT TODAY i pokrenem se, jer znam da mi to treba.

Volim otići i na trening s jednim planom, a na kraju napraviti potpuno nešto drugačije. Ponekad volim biti i sve po školski i raditi onako kako sam zapisala. Volim osjećaj prvih par minuta treninga u zagrijavanju kad sam taman između onog “kaj mi je ovo trebalo” i “AJMOOO”. Volim ono što slijedi nakon. Odakle dolazi ta snaga? Znam da ne lebdim, ali osjećaj je baš takav.

Još prošli put u toj vježbi nisam osjetila ove mišiće, ali sad… sad osjetim da rade. Teško mi je, ali zato sam tu. Da tijelu dam posla. I volim to.

Volim kad krene neka dobra pjesma i onda potegneš još malo jače, miške peku, preznojavaš se, odbrojavaš još onih 8 (kojih najčešće nije samo 8), odmoriš. A žeđ?? kao da sam tri dana hodala pustinjom. Najfinija voda na svijetu. Ona iz pipe, koja mi je prije pola sata bila nikakva.

Mogu li još odraditi koji sklek? Mogu!! Kako mogu biti mrtva umorna a tako sretna?

Kako je to uopće moguće?

Protezanje. Kraj treninga. Volim i to. Volim se opustiti i osjetiti svaki taj mišić koji je prethodno radio. Volim obratiti pažnju na način koji dišem. Ponekad nemam osjećaj kao da sam kroz dan uopće disala. A valjda jesam. Sigurno ne svjesno.

A nakon treninga, najbolji osjećaj staviti sluške i pustiti si neku dobru pjesmu i malo prošetati. Možda sad kužim one frajere koji pri izlazu iz teretane škicaju svoj odraz u staklu! Jednostavno se moraš osjećati kao milijun dolara.

Umorna sam, sretna sam. Kad legnem u krevet, zaspim u roku keks.

Kad sam gladna, nije mi problem pojesti nešto zdravo i hranjivo. Ne mami me pekara i čevapi jer znam da nakon takvog obroka nisam za ništa. Trebat će mi još tri kave da me dignu iz kome. Ipak, u dobrom društvu volim pojesti neki fini kolač, volim otići u kino i grickati kokice, volim pojesti pizzu i pogledati koju epizodu serije. Ali volim to raditi tu i tamo. Jer daleko više volim svoj život kad u njemu nema puno “ne da mi se”.

Volim svoje tijelo. Ne bi ga mijenjala za ničije. Svoje poznajem najbolje. A što još ne poznajem, trudim se doznati.

Volim i odmoriti, volim pustiti svoje tijelo da dođe k sebi ako mu je to potrebno. Isto tako volim da je taj odmor kratak. Često će bolji odmor biti šetnja nego gledanje serija i skrolanje po internetu.

A ponekad mi treba pola sata buljenja u zid. Volim i to ako je to ono što mi treba.

Najviše volim čuti sve to od dragih vježbalica. Kad nas taj osjećaj veže, znamo koliko smo slične, iako svaka drugačija.

A sad nešto što ne volim. Ne volim odustajanje.

Odustati nije teško. Često o tome pišem jer je i to dio onoga što radim. Boriti se protiv odustajanja. Nerijetko su to baš razlozi o kojima sam pisala u ovom blogu https://fitka.hr/ne-da-mi-se-i-nemam-vremena-dva-kompanjona-koji-cesto-ruku-pod-ruku-zeznu-planove/.

Ali isto tako se dogodi da se to nešto zbog čega odustaješ događa samo tebi. Apsolutno garantiram da ni jedna moja vježbalica (a i uključujući samu sebe) ne dolazi na trening samo i jedino kad je odmorna, naspavana, nema pametnijeg posla. Da je tako, tko bi uopće dolazio na trening?

Svi imamo hrpe veša za pranje, posao koji čeka, obitelj, pospremanje i xy drugih zadataka. Takve su nam svakodnevice i tu smo sve slične.

Razlikujemo se po tome kako se odnosimo prema toj neizbježnoj hrpi obaveza. Kad znaš zašto izdvajaš vrijeme za sebe, bilo za trening u dvorani ili šetnju parkom, onda to ima smisla.

Posao i obaveze neće nestati kad se vratim s treninga. Ali znam da ću biti u stanju sve što MORAM, odraditi brže i efikasnije kad odradim nešto što VOLIM za sebe.

Pusa,

Maja

jedan Komentar

  1. Kome dugujem svoje zdravlje? - Fitka - Zdrava prehrana
    5 hours ago

    […] ali ne ako sam u fensi oblekici jer ću se preznojiti. I najvažnije…. želim biti aktivna. Želim sve to moći i želim u svemu tome uživati.Kad ne želim, tada znam da nešto nije u redu i da je možda vrijeme da potražim pomoć.Sad da to […]

    Reply

Leave your thought