Ne, nije tako

3 fitness zablude oliti… ne, nije tako.

Rastužim se nekako svaki put kad iznova shvatim još uvijek u Hrvatskoj vježbanje većini nije navika. Kao i neke zdravije opcije prehrane. Nismo tako naučili. Nisam ni ja. Zato sam pola života provela malo po malo mijenjajući svoje navike iz sve-ili-ništa principa u onaj na duge staze. Tako se i razveselim svaki put kad uspijem neku okorijelu nevježbačicu zaljubiti u vježbanje. Veseli me i činjenica da se to sve češće događa <3

1. Mršava si pa ne moraš vježbati

Mršavost nema veze sa zdravljem, fitnessom, mobilnosti. Mnoge fit osobe su mršave, ali mnoge mršave osobe nisu fit. Jednako kao što možeš imati i nekoliko kilograma viška i biti snažna i u formi. Ne vježbaju svi da budu mršavi. Neki vježbaju da izgube koji kilogram, istina.

No vežemo li fitness uvijek samo uz mršavljenje, nema šanse da to bude na duge staze.

Ne znam nikoga tko bi se htio baviti mršavljenjem kroz cijeli svoj život. Nažalost, većina nas nije odrasla u okruženju gdje je redovito vježbanje kao higijena. Način na koji čuvamo tijelo (i duh) od preranog starenja, nešto što je jednostavno dio tvog života, kao tuširanje ili pranje zubi. Za pranje zubi nam uglavnom baš i ne treba neka motivacija. Znaš da s redovitim pranjem čuvaš zube od karijesa, ali da bez obzira što ih pereš svaki dan nekoliko puta, karijes se i dalje može dogoditi. Hoćeš li zato prestati prati zube jer eto, ipak je stanje takvo da se uz svakodnevni trud zub može pokvariti?

Tako je sa redovitim vježbanjem. Čuvaš svoje tijelo, mišiće, ligamente. Može li ipak doći do neke ozljede ili bolesti? Na žalost da. Ali šanse su ipak puno manje nego da ne vježbaš. Higijena duha i tijela. Mršava ili ne mršava.

2. Vježbam da mogu jesti što i koliko želim

Vježbaš i ulažeš trud, vrijeme i najčešće i neku određenu svotu novaca. No fitness i prehrana su tako usko povezani da i uz sav trud u treninzima, neće “poništiti” prehranu baziranu na pizzama, hambićima, pohancima i čokoladama. Pišem navodne znakove jer nema se tu točno što poništiti. Tijelu treba prava hrana. Pogotovo ako vježbaš, a još imaš i neki uredski stresni posao. Ne govorim ovdje o eventualnim pločicama na trbuhu i debljanju. Nebitno. Govorim o tome da radiš, juriš na posao, s posla, po klince, pereš, čistiš, spremaš, ima te svugdje, a nikako da staneš. Apsolutno je savršeno prirodno da tijelo prvo zatraži nešto što će mu dati instant energiju. Nešto slatko, nešto kruhasto, nešto masno. Neće tijelo tražiti brokulu. Jer s brokulom ima puno više posla.

Ne isplati se tijelo gurati do krajnjih granica.

Možda nećeš imati priliku usporiti tempo života, promijeniti posao za neki manje stresni ili prebaciti pola dnevnih zadataka na nekog drugog. No kad već toliko trošimo tijelo, dugujemo mu nešto i dati zauzvrat.

3. Cardio je za mršavljenje, a utezi za bildanje

Traka za trčanje, aerobic, skakanje i sve one vježbice od kojih nam srce malo jače kuca i tijelo se znoji nekako prvo nam pada na pamet da od toga mršavimo. S druge strane, utezi i vježbe snage, to je za masu. Istina je da nam u životu treba i jedno i drugo. I aerobni i anaerobni trening. Jer je naše tijelo napravljeno i za skakanje i hodanje u tempu, trčanje, bicikliranje, ali i za dizanje tereta, nosanje svega i svačega snagom čitavog tijela. Izgradnjom mišićne mase podići ćemo i bazalni metabolizam i zapravo trošiti više energije čak i dok ne radimo ništa. Pa ako ćemo tako, onda bi za gubitak masnog tkiva vježbe snage bile djelotvornije. No opet, fokusiramo li se samo na jedan tip vježbanja, propustit ćemo sve ostalo. Slobodno si dopustimo biti “loše” u nečemu. I ja sam loša u trčanju pa trčim. Jer da vježbam samo ono u čemu sam dobra, imala bi repertoar od ravno tri vježbe.

Već u samoj rečenici – da vježbam samo ono u čemu samo dobra, vidiš da nešto ne štima. Jer želim vježbati ono u čemu nisam baš tako dobra. Kako bi ipak ostvarila neku ravnotežu. Možda nikada neću biti dobra u sklekovima, možda neću nikada biti dobra u trčanju.

Uostalom, da u životu radimo samo ono što nam dobro ide, kako bi se veselili napretku? Onim malim sitnicama koje život znače?