Motivacija nije problem – motivacije nema

Aaah, motivacija. Ako sam u nekoj temi pretjerala, mislim da bi to bila motivacija. Često pomislim da se nema više što reći na tu temu. A onda opet…. Što je s motivacijom? Motivacija nije problem – motivacije nema.

I nije uopće problem što je nema. Jer nije motivacija ta koju tražimo.

Motivacija je nešto što nam daje kratke nalete energije, poletnosti… a kako je došla, tako i ode. Tko je čitao bilo koji moj tekst ili bio na mom treningu, zna da na zdravu prehranu i vježbanje nikad ne gledam na kratke staze. Instant rješenja nisu bitna, kao i što motivacija u tom smislu nije bitna. Samo zato što želimo da ono što radimo dobro za sebe – da traje cijeli život. A motivacija kako da nas drži 60+ godina?

Ne treba nama motivacija, treba nam posvećenost.

Motivacija može trajati dok se ne promijene okolnosti u životu, dok ne dođe neka obaveza, gužva, stres ili nedajbože ozljeda. Tada o posvećenosti ovisi što i kako ćemo dalje.

Kad pišem i govorim o tome da naš fitness treba biti životni stil, navika… onda to zvuči kao floskula jer je rečeno već tisuću puta u raznim motivacijskim (ironija!) postovima. Žao mi je radi toga.

Posvećenost

Ali životni stil znači posvećenost, naviku, a ponekad čak i obavezu. Što možda zvuči dosadno, ali i kad kažem briga o zdravlju isto nije neko ludilo od naslova, no to je ono čemu bi trebali težiti.

Čak i ako pod naletom motivacije dođemo do zavidne forme, naučimo hraniti i trenirati svoje tijelo na optimalan način, ne znači nam puno ako je to nešto za što smo ostatak života morali staviti na pauzu. I čim ga odpauziramo, taj režim pada u vodu. Od toga nemamo ništa osim fitness afere.

I koliko god je razumno da kroz život nismo uvijek nabrijani na svakodnevne treninge ekstra intenziteta, na brokule i piletinu i zbrajanje makronutrijenata, ukoliko ovisimo samo o motivaciji uvijek ćemo imati onaj sve ili ništa faktor. Dobre i loše dane.

Ali taj mindset nam samo šteti. Što naš organizam zna da smo mi sad u lošim danima i da čekamo neki ponedjeljak i motivaciju, bolje dane i kad se sve zvijezde poklope. Ništa se neće promijeniti.

Ponedjeljak je klik u tvojoj glavi. Aha trenutak kad shvatiš da se u fitnessu ne isplati ništa osim razumijevanja, ljubavi i brige. A to se odnosi i na tvoje fizično, ali i psihičko i emocionalno zdravlje.

Šaljem motivacijsku pusu :*

Maja