Kome dugujem svoje zdravlje?

Body Positivity i Health At Every Size pokreti su nešto što nisam ni sama sigurna koliko su “popularni” u Hrvatskoj. Znate ono kad neke teme pratite pa onda mislite da i svi drugi prate? Tako je meni s ovim naslovima.

Ako nemate pojma o čemu pričam, jako ukratko; radi se o temama “volim svoje tijelo onakvo kakvo je” i “izgled mog tijela ne odražava se na moje zdravlje”. To su teme o kojima volim čitati, ali kao svaka druga tema, imaju svoje ekstreme.

Prema podacima Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo, 63% muškaraca i 54% žena u Hrvatskoj ima prekomjernu težinu, a pretilo ih je 20%, podjednako muškaraca i žena. Hrvatska se ubraja u “debele nacije”.

Što mislimo o tome?

Vjerojatno ne previše i ne prečesto jer svi ćemo se složiti da imamo pametnijeg posla nego razmišljati o statistici pretilosti i jesmo li dio nje. Ali realno je da smo postali ono što smo prije nekoliko godina vidjeli u tipičnim debelim nacijama. Sada smo i mi jedna od njih.

Ako je do prihvaćanja tijela onakvog kakvo je u ovom trenutku, prva sam koja će to podržavati …..i propovijedati.

Već sam i puno puta rekla da u vezi sa svojim tijelom, prihvaćanje je jednako ljubav. A ako voliš svoje tijelo, želiš mu najbolje, ne?

A ako želiš najbolje, onda želiš i zdravlje. I tu dolazimo do problema jer ispada da je zdravlje subjektivan pojam.

Što je zdravlje?

Rječnik kaže: zdravlje je stanje odsutnosti bolesti ili ozljede. Pa da. Ništa neobično. A zapravo je zdravlje naše individualno iskustvo, osjećaj. I ne samo našeg fizičkog tijela. Jer možemo se osjećati zdravo, a po dijagnozama liječnika imati ozbiljnih zdravstvenih problema, ali i osjećati se loše i bolesno, a dijagnoze nema.

Dolazimo ponovno do poveznice zdravlja i izgleda našeg tijela. Ovdje konkretno, naše tjelesne mase.

Mogu li npr. ja, sa svojih 155 cm visine, biti zdrava sa 35 kg tjelesne mase? Mogu li, sa istom tom visinom biti zdrava sa 135 kg tjelesne mase? Hoće li tada moje zdravlje biti subjektivno, ako se osjećam zdravo i dobro?

Osjećam se zdravo!

Ako se složimo s Health At Every Size pokretom, znači da mogu biti zdrava i sa 35 i sa 135 kg (možda i sa 235 onda??)

Sada, definiram svoje zdravlje kao funkcionalnost tijela, da izvrši svakodnevne zadatke i da mi oni ne pričinjavaju težinu, već užitak. Svakodnevnih 2-3 sata aktivnosti, još toliko polu-aktivnih (dok vodim treninge, a ne vježbam), zdravi osjećaj gladi, apetita, žeđi. Povremeno zatezanje u mišićima mi je ok, kao i povremeno krckanje zglobova, ali bez nelagode. Mogu hodati, trčati, plesati, penjati se, planinariti. Mogu preskakati po stepenicama 3-4 kata. Mogu i dalje, ali ne ako sam u fensi oblekici jer ću se preznojiti. I najvažnije…. želim biti aktivna. Želim sve to moći i želim u svemu tome uživati.
Kad ne želim, tada znam da nešto nije u redu i da je možda vrijeme da potražim pomoć.

Sad da to čita neka triatlonka, mislila bi, ovo mi nije ništa, to odradim s gripom i pod temperaturom.
Da čita netko tko radne dane provodi za računalom i knjigom, a u slobodno vrijeme malo prošeta na kavu ili u park, možda bi pomislio da je sve to nepotrebno.

Zašto bi planinarila, trčala, plesala i penjala se ako u tome ne uživam?

Poznajem puno osoba koje vježbaju zbog gušta. Godi im pokret, odmah se osjećaju bolje, snažnije, zdravije i mirnije.
Poznajem i puno osoba koje vježbaju samo zato što moraju. Liječnik im je naredio.

Ako kažem da za mene, osoba koja ne može prešetati nekoliko katova stepenica ili polako s društvom do Sljemena – nije zdrava osoba, netko bi to možda mogao shvatiti kao uvredu. Što mi svakako nije namjera. Moramo znati da kakav god tip života mi vodili, naše tijelo ima svoje funkcije. I moramo ga koristiti da bi te funkcije održali što duže u što boljem stanju. Bez obzira kakav nam je stav o zdravlju, opet vjerujem da nam je većini želja da vitalnost zadržimo što duže i u starijoj dobi. Naravno, kako vitalnost tijela (kretanjem), tako i uma (zadacima, čitanjem, razgovorom) pa i duše (igrom!).

Kome dugujem svoje zdravlje?

Najprije sebi. A onda i svojoj obitelji, prijateljima, svima onima kojima je stalo do nas i onima do kojih nam je stalo.

Voli sebe i svoje tijelo dovoljno da želiš najbolje za njega. Ali da ne staneš na želji već da i svojim navikama svakodnevno potvrđuješ tu ljubav. Jer kako ćeš uopće voljeti druge ako ne voliš sebe?

Pusa,

Maja