Detoksifikacija

Detoksifikacija . Što je to? Pa to bi bilo neko rješavanje toksina iz našeg tijela. Koji god oni bili. No s obzirom da je ovo “fitness srijeda”, naravno da će biti riječ baš o onom “detoxu” kojeg se često hvatamo nakon razdoblja intenzivnog papanja. Kao recimo ovi blagdanski dani koji su pred nama.

Papamo, papamo, papamo… onda kao, dosta bilo, treba nam neki detox, neko čišćenje, da sve te otrove i ostatke izbacimo iz sebe. Poznato?

Pa postoje čajevi, smoothiji, sokići, juhe i uglavnom sve onako nešto…. tekuće.

Kao i moja zadnja tema – kombiniranje namirnica , pojam pomalo više nije u trendu, ali to ne znači da se povremeno ne pojavljuje, samo onako iskoči iz neke zdrave paštete kad nam je potreban odmor od hrane.

Što nema smisla?

Detoksifikacija u smislu čišćenja organizma izgladnjivanjem, pa uporabom različitih pomoćnih (s)tvari od kojih provodiš dane na WC-u. Detoksifikacija nije nešto što nam je potrebno dva-tri puta godišnje kao neko veliko pospremanje stana. Detoksifikacija nam je potrebna svakodnevno. Dobro smo mi opremljeni za svakodnevnu detoksifikaciju. Jetra je tu da čisti naše tijelo od tih “otrova”. A na nama je samo da joj dajemo što manje posla.

Što ima smisla?

Ponekad nam treba neki friški start. Neka nova stepenica od koje ćemo pokušati uvesti nove, bolje navike i promijeniti svoj život. Neki ponedjeljak, neka Nova godina. Zanimljivo je da su ti novi počeci uvijek nakon razdoblja gdje u ovom smislu često pretjeramo s hranom. Vikend, blagdani. Ukoliko pažljivo osluškujemo svoje tijelo i što nam govori, vjerujem da bi svi čuli zapomaganje nakon natrpavanja masnom hranom i slatkišima. Tijelo bi tražilo nešto svježe, neku juhicu, sokić, nešto lagano. Eto detoxa. Sad samo treba omogućiti organizmu da se oporavi i odmori.

Detox proizvodi su ionako kombinacija diuretika i laksativa. U wc-u ostaviti toksine, a u tijelu zadržati vitamine? Teško…

Može li nam detox naštetiti?

Izgladnjivanje s čestim boravcima na WC-u… naravno. Daleko je to od naše prirodne ravnoteže no ipak shvaćam zašto bi se netko odlučio i na to. Manje više smo svi skloni ekstremima. Ne vježbamo godinu-dvije, ali sad ćemo početi, s najmanje četiri brutalna treninga tjedno. Na najjače. Pa tako kad onako neko vrijeme pošteno papamo, volimo otići u drugu krajnost i praktički prestati jesti. Da se razumijemo, jedan dan posta zdravom organizmu sigurno neće ništa naškoditi. Vjerojatno će i goditi. Ali uzastopno izgladnjivanje će nam itekako naštetiti. Nakon nekog vremena, neutaživa glad tako uhvati da nas više ništa ne može zaustaviti. I opet, iz krajnosti u krajnost… a ni jedna krajnost nije dobra za nas.

Može li nam detox korisiti?

U smislu da detoksifikacija znači manje posla za jetru, svakako. No tu nam nisu potrebni nikakvi posebni dodaci, čajevi i pripravci. Dovoljno je prestati jesti smeće, hranu koja zapravo nije hrana. Ako želimo pravilnu prehranu nazvati detoxom, ok.

Opet se vraćamo na to da nam treba ravnoteža, a ne dvije krajnosti. Nažalost, naše tijelo ne računa prosjek na taj način pa dvije krajnosti nikada neće biti ravnoteža.

Učiti o sebi i svom tijelu svaki dan, malo po malo i tako stvoriti zdravu naviku za cijeli život ipak traži trud. Nije nešto što će doći u kapsuli ili u obliku praška u koji samo dodaš vodu. Nije instant i traje. ALI TRAJE! Takva navika neće nastati preko noći, ali preko noći neće ni nestati. Neće biti sezonska, postat će dio našeg života. Ne mora biti vječna borba motivacije i mogu-ne-mogu, no čvrsta odluka je neophodna 🙂

Detox pusa,

Maja