Amarant zamaskiran u muffine

Amarant je jednogodišnja vrsta iz porodice štirovki. Također je poznat pod drugim imenima : šćir ili rumenika. Imao je jednu od glavnih uloga u prehrani američkih indijanskih plemena, a od tamo i potječe. Daklem, nije autohtona vrsta za naše krajeve, ali sada je već dobro poznat pa se osim u specijaliziranim trgovinama zdravom hranom sve češće može naći i u ovim običnim prehrambenim trgovinama. Amarant nije žitarica pa stoga ne sadrži gluten i pogodna je za prehranu osoba koje imaju preosjetljivost ili alergiju na gluten.

100 g kuhanog amaranta ima 110 kcal, a često ga znaju usporediti s rižom koja u 100 g kuhane ima od 110-130 kcal, ovisno o kojoj vrsti se radi. Amarant sadrži više mineralnih tvari (mangana, željeza, kalcija, bakra i selena) od riže. No isto tako, riža ima drugih benefita zbog svoje svestranosti u uporabi pa nije previše pametno proglasiti amarant (ili bilo koju drugu vrstu) apsolutnom super-namirnicom.

Kao i sve drugo…isprobaj i odluči za sebe 🙂

Moram priznati da sam ga isprobala više puta i nikad mi nije ostao u upotrebi. Znaš ono kad neke namirnice pripremaš svake prestupne, a neke bi mogla i svaki dan. E pa tako ja s amarantom, svake prestupne. U svim receptima koje sam isprobala mi je do sada bolje legla neka druga pseudožitarica, često heljda ili kvinoja – koje i jesu moje svakodnevne namirnice.

Onda sam mu dala još jednu priliku…. i moram priznati da me osvojio!

Ovaj recept je hibrid nekoliko njih pronađenih u raznim kuharicama. Tipično za mene da napravim sve po svom, a jako volim recepte u kojima ima slobode za izmjenu 🙂

Amarant muffini

  • 100 g amaranta
  • 100 g zobenih pahuljica
  • 400 ml vode
  • 40 g kokos maslaca
  • 3 žličice chia sjemenki
  • 2 žlice kokos šećera (ili meda)
  • na vrh noža soli
  • na vrh noža praška za pecivo
  • 2 mjerice (scoop) whey proteina ili veganske opcije (ovaj dio se može preskočiti, ali onda je potrebno dodati još 2 žlice zobenih)
  • 40 g oraha, lješnjaka, badema, a može i suhog voća tipa marelice, smokve (onda ne treba ni šećer ni med)
  • opcionalno : cimet, limun korica, muškatni oraščić ili neki drugi začin po želji
  1. Ubaciti amarant u 400 ml kipuće vode i kuhati na slaboj vatri 30 min. Pretvorit će se u kašu i biti će još poprilično tekuće. To je ok. Kad bude kuhano, dodaj kokos maslac unutra i ostavi da se otopi, koji put pomiješaj.
  2. Zblendaj/usitni zobene pahuljice. Nešto će se pretvoriti u brašno, nešto neće i tako je dobro. U to dodaj sve ostale suhe sastojke i nasjeckano suho voće ili orašaste plodove i na kraju i onaj kuhani amarant s maslacom.
  3. Ostavi da miruje 10-ak minuta, chia i zobene će povući vodu i stisnuti cijelu smjesu. Trebalo bi izgledati kao zobena kaša.
  4. Rasporediti u papirnate ili silikonske kalupiće – ima dovoljno za 12 kom. Neće se ništa previše dići tako da se može puniti do kraja.
  5. Staviti peći u zagrijanu pećnicu na 190°C na 25 min. Provjeriti čačkalicom. Izvaditi i nestrpljivo čekati dok se ne ohladi 😀

U svoje muffine stavila sam 2 mjerice whey izolata bez okusa. Nisam imala, ali pasao bi i okus vanilija i tada ne bi bilo potrebno dodavati nikakvo sladilo. Od začina sam stavila cimet i koricu limuna. A koricu naranče sam imala suhu i stavila sam je da se kuha s amarantom. Netko ne volim cimet pa će po svom. Ako volite suho voće (a ja pak to ne volim), slobodno ubacite umjesto ili uz orašaste. Nekako mislim da su mogućnosti nebrojene ha ha ha!

Odlični su i još topli, ali mene su oduševili kao usputni doručak drugo jutro uz kavu. Ma divota!

Uživaj!

Pusa,

Maja

Leave your thought