5 “sitnica” koje čine razliku u prehrani

5 “sitnica” koje čine razliku u prehrani… i na vagi.

Za današnju fitness srijedu nisam se baš previše osobno raspisala, a opet s druge strane svaka od ovih sitnica mi je baš pravo bliska. Nisu to greške. To su baš tako kako piše… sitnice. Ali čine veliku razliku. Pogotovo ako bi htjele izgubiti koju kilicu. Kao, sve radiš po PS-u, a ne ide. Možda je u pitanju jedna od ovih sitnica.

1. Zdrave čokoladice

Ajde nećemo koristiti navodnike za ovo zdravo, jer čokoladice i prutići koji se reklamiraju kao zdravi, ne moraju nužno biti potpuno suprotno od toga. Ipak, reklama može govoriti jedno, a ona sitno tiskana tablica na poleđini proizvoda nešto drugo. Neki će reći da te tablice bolje ne čitati i da vjerojatno ne piše istina, ali ako je u toj tablici navedeno da zdrava čokoladica od 100 g ima 500 kcal i 40 g šećera, vrlo je lako moguće da ipak ne lažu. A ako i lažu, onda sigurno nisu napisali da ima više šećera nego što ima zapravo. Još ako od sastojaka naiđemo na glukozno-fruktozni sirup, palmino ulje, razne voćne kašice iz koncentrata onda već laaaagano kreću ovi navodni znakići na zdravo. Pojedi 2-3 datulje i 10 badema. Ništa tomu ne fali! Međuobrok ne treba sadržavati stotine kalorija i brdo šećera. A ako već ne možeš nikako bez tih prutića i čokoladica, pregledaj tablicu i pročitaj što piše. Ponekad je bolja opcija ona na kojoj piše FIT i BIO. A ponekad nije. Čitaj!

2. Pir je pšenica

Sori. Ali pir je pšenica. Tjestenina od pirovog brašna, pirov kruh, pogačice i peciva… sve je to super. Pir je definitivno bolja opcija od “običnog” pšeničnog brašna. Ali pir je i dalje pšenica.

Znači odlična je zamjena klasičnoj pšeničnoj tjestenini, ali nije zamjena npr rezancima od tikvica. Ako gledamo samo makronutrijente i energetsku vrijednost, ona pirova je praktički jednaka pšenici. Slično je sa drugim žitaricama kao što su emmer, einkorn ali i ječam i zob. Tako da ne možemo jednu žitaricu favorizirati kao najbolju, najzdraviju i “jedi je u neograničenim količinama”. Jer sve ima svoje plusiće i minuse.

3. Tuna u ulju nije tuna u vodi

Konzervice su praktički iste. Količina je ista, ali opet, energetska vrijednost nije nikako! Opet ja s tim kalorijama… ali ako ovo čitaš možda si bila u situaciji da si htjela skinuti koju kilicu, a to nikako nije išlo. Ponekad točno znaš zbog čega, a ponekad je bila tuna u ulju.

Jedan gram masti daje 9 kcal.

100 g tune u salamuri je cca 90 kcal. Dok je 100 g tune iz ulja 190 kcal ako je posve ocijediš. Ako je ne ocijediš… tih istih 100 g tune će biti 400 kcal. S obzirom da tunu baš ne jedemo samu za sebe već ćemo nešto pojesti uz to, jedna takva tuna salata može biti obrok od 300 kcal ili obrok od 600 kcal. Ako u tuna salatu dodaš još i ponešto tjestenine (pirove ili ne), taj broj se penje i do 900 kcal. Što nije naravno ništa tako strahovito, ali ako ti promaknu te neke sitnice, parsto kcal dnevno više… kile idu gore. Dolazilo to iz zdravih salata ili iz čokolade.

4. Priprema vs kuhanje

Priprema je ključ. To može značiti da ćeš za vikend unaprijed skuhati obroke za naredni tjedan da se riješiš te muke kuhanja kad dođeš umorna s posla. Ali ne mora značiti kuhanje. Može značiti da opereš i narežeš povrće koje planiraš koristiti idućih par dana. Neko povrće ćeš moći narezati, a neko ne. Ali zelenu salatu uvijek možeš oprati i osuštiti u onoj maloj vrtilici za salate i pospremiti u zatvorenu posudu. Možeš pripremiti temeljac za juhu. Možeš pripremiti neku osnovnu smjesu za tortilje u koju ćeš svaki dan dodati neku drugu sitnicu i tako opet imati raznolike obroke.

5. Voćni jogurt, grčki jogurt i …jogurt

Obožavam grčki jogurt. Ali istina je da ovaj grčki jogurt koji imamo za kupiti kod nas, to je samo fensi ime za kiselo vrhnje. Volim ja i kiselo vrhnje. Samo hoću reći da nije isto. Stavim li u smoothie grčki jogurt umjesto onog običnog čvrstog jogurta… u 100 g je razlika 70 kcal. Ako računam to tako, nije nikakav problem. Ali ako ne računam, pa na to još frknem i bananu (+100 kcal), žlicu kikiriki maslaca (+70 kcal), 10-ak badema (+70 kcal).. jedan takav smoothie može biti bez problema obrok od 400 kcal. Što je (ponovno) super, ako smo na to i računali. Ako smo umjesto običnog i grčkog jogurta ubacili onaj voćni, onda ta brojkica ide i više. To što im je zajedničko ime JOGURT, ne znači da su iste stvari.

I?

Jel’ je jedna od ovih 5 “sitnica” koje čine razliku ?

Te sitnice nisu uopće razlog da prestanemo jesti grčki jogurt, omiljenu zdravu grickalicu ili tunu iz ulja. Ali trebale bi tu neku mini računicu imati u glavi. Danas zaista na svakom proizvodu možemo naći tablice nutritivnih vrijednosti. To ne znači da moramo računati SVAKU kaloriju i svaki makronutrijent. Ali znači da moramo biti dovoljno zainteresirani za sebe i ono što jedemo da nam ne bude svejedno. To je sve.