3 trika do tvog fitness cilja

Aaah, svi mi volimo pokoji trik i prečac, hack i slično kako doći do nečega kraćim i jednostavnijim putem. Kako ne postoji “hack” da s nekim ostvarite kvalitetnu vezu, bilo prijateljsku ili ljubavnu, tako ne postoji ni hack do ultimativnog fitness cilja, jer to je isto jedna veza, veza sa nama samima.

I čemu onda ovaj naslov?

Ne postoji prečac koji će nam preko noći dati tijelo koje smo oduvijek željeli, bez truda, bez imalo odricanja, jedi što želiš, ne moraš vježbati, ne moraš se kretati i BAM evo ti tvoj fitness.

Nema. Nema zato jer više fitnessa ima u odlukama nego što ima u čvrstoj guzi i trbušnjacima. Ako me razumijete.

Slabo mi dođe kad čujem onu da je fitness način života. Ali je. Badava ti i ta čvsta guza i trbušnjaci ako ti je u glavi kaos. Ako prvo pojedeš 3 burgera, pa te onda uhvati grižnja savjesti i idućih dva sata provedeš na orbitreku znojeći se do iznemoglosti. To niti je zdrav odnos s hranom, ni s vježbanjem, ni sa samim sobom.

Ok, prečaci ne postoje, treba raditi i promijeniti navike. I klišejasto…način života. Ali postoje možda neki trikovi koji malo mogu olakšati donošenje tih pravih odluka iz dana u dan.

Trik 1: Zabilježi svaki svoj obrok

Ako muku mučiš s prehranom, prvo i prvo moraš znati u čemu je problem. Često onako “okvirno” znamo čega ima previše, ali najčešće ne znamo čega ima premalo. Srećom svi danas imamo mobitele i iako možda nije nužno da unosiš svaki svoj obrok u jednu od onih aplikacija, super je kliknuti fotku i jednostavno dokumentirati taj obrok. Na kraju dana pogledaj fotke i definitivno će puno puno lakše biti vidjeti u čemu je stvar. Neka na fotki bude svaka kava, keksić, dodatni zalogaj i repete. Kad izrađujem planove prehrane, obavezno tražim da se vodi dnevnik prehrane, a odlično je i kad dobijem fotke jer… govore tisuću riječi 🙂

Za tu svrhu imamo i našu FB grupu @Fitka na kojoj možeš svakodnevno ostavljati fotke svojih obroka i tako si dati puno veću šansu da se držiš odluke i da ne papaš po skrivečki 🙂

Trik 2: Samo voda

A tko ovo ne zna?? Nemoj piti svoje kalorije. Iz razloga jer tu obično izgubimo kompas. Čaša soka, nescaffe, malo ledenog čaja, kola…. i bam, između obroka popiješ ručak.

Drži se vode i nezaslađenog biljnog čaja. Moji favoriti su menta, šipak i melisa. Nisam ljubitelj filter vrećica nego kupim u rinfuzi pa si skuham litru i to po malo pijuckam. Ako je vruće i nisi od čaja, super je i voda s limunom/limetom ili nešto slično.

Kava? što manja, što crnija i što manje šećera.

Trik 3: Ne razmišljaj (o nekim stvarima)

Večeras ti je na rasporedu trening/šetnja/trčanje. Bezvezno vrijeme, malo si bezvoljna i baš ti se i ne ide. Ne razmišljaj o tome ide li ti se ili ne. Ako je na rasporedu, vani ne padaju sjekire, nemaš temperaturu 40, stavi stvari u torbu i idi. Nemoj se uopće dovesti u situaciju da razmišljaš ide li ti se.

Odluka je tu da je se držiš. Tko će se brinuti o tebi i o tvom zdravlju ako nećeš sama? Rezultati će biti točno onakvi kako si se držala odluke koju si donijela.

I za kraj, nešto za što nemam nikakav trik. Ali ako ga netko zna, molim neka podijeli s ostalima.

Držati se svojih odluka kad si u društvu ljudi koje bi baš veselilo da pojedeš tu porciju čevapa s njima. MOLIM VAS?!! Ako mi netko može objasniti kako je društveno prihvatljivo da ako ja recimo uzmem za gablec neku finu salaticu i jedem je u društvu koje tamani bureke i čevape, kako je ok da slušam “evo opet Maja s hranom za zečeve”, “pa zakaj nisi rekla prije da i tebi uzmemo burek”, “kako od toga živiš?? meni to ne bi bilo dosta”, “hehe kaj se bojiš da budeš se udebljala?” i zašto nije ok da ja kažem “evo opet njih s čevapima, jel vam nije više dosta toga?”, “hoćeš malo moje salate?” “kako od toga živiš? mene bi već herc odavno”, “hehe kaj se bojiš da budu kile dole otišle?”.

Hoću reći da je podrška jako bitna. Što god odlučili, teško je biti onaj jedan u grupi koji odskače. Ali ako je odluka tu, onda je se drži.

Pusti te trenutne užitke i bureka i čevapa. Odricanja će biti. I treba biti! Puno prije nego doktor isprinta listu “zabranjene hrane” zbog loših nalaza.

Ne hejtam ni one koji jedu čevape ni one koji ih ne jedu. Hejtam sabotiranje zapakirano u šalu u situacijama kada je podrška sve. Teško je očekivati da će nas okolina u svemu što odlučimo podržavati poticati, ali podijeliti te neke odluke i ciljeve s obitelji i bližnjima smatram neophodnim.

Naići na razumijevanje, dobrodošlo je. Naići na zagrljaj i “ajmo mi to skupa”, neprocjenjivo je.

Pusa,

Maja